Alerta alimentària en formatges per Listeria

Posted Publicat per Administrador a Sin categoría     Comments Comentarios desactivados

El passat 5 de febrer, AECOSAN (agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició) llançava un alerta sanitària a causa d’una intoxicació atribuïda al consum de formatge.

 

queso

Listeria monocytogenes és un bacteri que pot suportar la congelació, però que amb un tractament tèrmic de 71ºC es destrueix fàcilment. Viu en zones amb molta humitat (sòls, farratges, aliments, desguassos …) però pot resistir a la sequedat.

Aquest bacteri és molt freqüent i de lluita habitual en la indústria alimentària, especialment en productes frescos o crus. En el cas que ha provocat l’alerta, l’origen més probable del bacteri és el consum de formatge de pasta tova elaborat en base a llet crua. En aquest tipus de formatges, com que la llet es crua i no ha patit tractaments tèrmics prou agressius, el bacteri roman viu reproduint-se en refrigeració, augmentant la quantitat de Listeria fins a arribar a la dosi infectiva.

Listeria_monocytogenes_-_Columbia_Horse_Blood_Agar_-Detail

Normalment, Listeria monocytogenes no sol produir malaltia en persones amb un sistema immune en bones condicions, llevat que es tracti de quantitats molt elevades (> 107 UFC / g). La listeriosi es dona en persones immunodeprimides (malalts VIH, persones amb trasplantaments, malalties greus o cròniques …), embarassades, nadons o gent gran.

Per a més informació NI001-18 Nota Informativa Listeria quesos

Calendari

feb
19
Dm
9:00 ISO 14001:2015 / EMAS – Sisteme... @ INGECAL
ISO 14001:2015 / EMAS – Sisteme... @ INGECAL
feb 19 @ 9:00
<!--:ca-->ISO 14001:2015 / EMAS –  Sistemes de gestió ambiental<!--:--><!--:es-->ISO 14001:2015 / EMAS – Sistemas de gestión ambiental<!--:--><!--:en-->AF19023-ING-G1<!--:--> @ INGECAL | Sant Cugat del Valles | Barcelona | Espanya
Aportar als participants els coneixements bàsics d”un sistema de gestió ambiental d”acord amb els requisits de la norma UNE-EN ISO 14001:2015 i dels Reglaments europeus d’ecogestió i ecoauditoria núm. 1221/2009 i 2017/1505.
feb
21
Dj
9:00 Calibratge d’equips de mesura @ INGECAL
Calibratge d’equips de mesura @ INGECAL
feb 21 @ 9:00
<!--:ca-->Calibratge d’equips de mesura<!--:--><!--:es-->Calibración de equipos de medida<!--:--><!--:en-->AF19008-ING-G1<!--:--> @ INGECAL | Sant Cugat del Valles | Barcelona | Espanya
Aportar als participants els coneixements bàsics d’un sistema de calibratge i control dels equips de mesura del seu sistema de gestió de la qualitat, d’acord als requisits de les normes ISO 9001 i ISO 17025.
feb
22
Dv
8:45 Jornada d’Eficiència Energètica @ INGECAL
Jornada d’Eficiència Energètica @ INGECAL
feb 22 @ 8:45
<!--:ca-->Jornada d'Eficiència Energètica<!--:--><!--:es-->Jornada d'Eficiència Energètica<!--:--><!--:en-->AF19046-ING<!--:--> @ INGECAL | Sant Cugat del Valles | Barcelona | Espanya
Aportar als participants les principals novetats de la nova versió de la norma ISO 50001:2018, així com la metodologia i eines per desenvolupar auditories energètiques.
9:00 Bones pràctiques per treballar e... @ INGECAL
Bones pràctiques per treballar e... @ INGECAL
feb 22 @ 9:00
<!--:ca-->Bones pràctiques per treballar en un entorn GMP<!--:--><!--:es-->Buenas prácticas para trabajar en un entorno GMP<!--:--><!--:en-->AF19036-ING-G1<!--:--> @ INGECAL | Sant Cugat del Valles | Barcelona | Espanya
Aportar als participants els conceptes bàsics de les Normes de Correcta Fabricació (GMP: Good Manufacturing Practice) per a mantenir un correcte comportament en un entorn laboral de fabricació sota normativa GMP.

Veure Calendari

. Inscripció Formació

Documentació Formació

Eines Ingecal

Formació on-line

Sitios de interés

Webs d'Ingecal

Darreres entrades

Log In

Si us plau, registri's.